Het vrij reizen voor minima staat natuurlijk ook weer op de agenda.
Het vrij reizen voor minima staat natuurlijk ook weer op de agenda. (Foto: RET)

Lijsttrekkers staan vanavond tegenover elkaar

Schiedam -  Zelfs Eva Jinek en Jeroen Pauw hebben aandacht aan Schiedam besteed. Ze hadden in hun tv-programma's een spotje uit 'De Stem van Schiedam', het gezamenlijke mediaproject van het Nieuwe Stadsblad, PopUpTv, Schiedam24 en Stadsomroep Schiedam.

In de wijktalkshow over Schiedam-Oost waren op woensdag 20 februari verschillende wijkbewoonsters aan het woord, onder andere over de stroeve contacten omdat sommige buitenlanders na veertig jaar hier nog altijd niet de Nederlandse taal spreken. De vier wijktalkshows hebben allerlei stellingen opgeleverd, die vanavond tijdens een slotdebat worden voorgelegd aan de lijsttrekkers van de dertien politieke partijen die over een week meedoen aan de verkiezingen voor de Schiedamse gemeenteraad. De lijsttrekkers – of hun plaatsvervangers – staan tegenover elkaar in het Stedelijk Museum Schiedam.
De presentatie is in handen van Paulus Kerpels en Rob van Nieuwveld, het duurt van acht uur tot tien uur en het wordt live uitgezonden door beide Schiedamse omroepen. De Schiedamse zanger en songwriter Istvan Ouborg zorgt voor de muzikale omlijsting.
Om het debat in goede banen te leiden komen niet alle lijsttrekkers over elk onderwerp aan het woord, maar ze krijgen ieder twee interruptiekaarten waardoor ze toch spreektijd krijgen. Over het thema verkeer staan de VVD, de CU-SGP en LOS tegenover elkaar. Ze gaan in op betaald parkeren, de verkeersstromen op Vijfsluizen en de herinrichting van de Koemarkt.
D66, het CDA en PS zullen het vooral hebben over de voor Schiedam gewenste woningbouw en of er op Thurlede gebouwd mag worden. Ook erfpacht komt aan de orde.
Op het thema armoede zullen vooral het AOV, GroenLinks en het SLV ingaan. Er komen stellingen aan de orde over vrij reizen voor minima en het leveren van een tegenprestatie door mensen met een bijstandsuitkering. Het thema veiligheid wordt met name voorgelegd aan de PvdA, de SP, DENK en de OuderenPartij en het zal onder meer gaan over bordelen in Schiedam, over de noodzaak van betere straatverlichting en de vraag of de ordehandhavers ook 's nachts ingezet moeten worden.

Meer berichten

Shopbox