Vanaf komend weekend is de molen elke zaterdag te bezoeken tussen 11 en 16 uur. (Foto: Paul Sporken)
Vanaf komend weekend is de molen elke zaterdag te bezoeken tussen 11 en 16 uur. (Foto: Paul Sporken) (Foto: Paul Sporken)

Schiedam heeft weer een eendenkooi dankzij NLdoet

Afgelopen zaterdag was het een drukte van jewelste bij de Babbersmolen. Tijdens de landelijke vrijwilligersdag NLdoet hielpen meer dan 60 vrijwilligers mee met het groenonderhoud en de reconstructie van een eenvoudige eendenkooi.

Schiedam - De Babbersmolen aan de Poldervaart ligt nog in een oorspronkelijk stukje polderlandschap. Nadat enkele jaren geleden tijdens de restauratie van de molen het naastgelegen vlietland werd opgeschoond, kwamen een oude wilgengriend en de inham van een éénarmige eendenkooi tevoorschijn.
Sinds vorig jaar laat Stichting De Schiedamse Molens leerlingen bij de Babbersmolen kennis maken met het leven van een poldermolenaarsgezin van zo'n 100 jaar terug. In die tijd waren zij sterk zelfvoorzienend, wat ook nodig was omdat het loon van het hoogheemraadschap niet voldoende was om van rond te komen. Zo hield het gezin koeien of schapen, maakte zelf boter en kaas voor de verkoop en had ook kippen rondlopen. Natuurlijk ontbrak een moestuin niet. Veel van deze elementen worden dankzij vrijwilligers nieuw leven ingeblazen zodat bezoekers ervaren wat er op het molenerf te doen was. Ook werden er ooit eenden gevangen in een eendenkooi met een kooikerhondje en één vangpijp. De eenden die er succesvol ingelokt werden konden het niet meer navertellen en gingen letterlijk de pijp uit. Tijdens NLdoet zijn de wilgenwand en rieten schermen hersteld waarachter de kooiker (de molenaar in dit geval) zich schuil hield totdat de eenden vergenoeg naar binnen waren gelokt. Hoewel de vangpijp nog niet af is, kun je al goed zien hoe hij functioneert. Natuurlijk worden hier geen eenden meer in gevangen.

Meer berichten

Shopbox