Een volle zaal in Soos Blauwhuis tijdens het verkiezingsdebat voor ouderen. (Tekst en foto: Frank Willemse)
Een volle zaal in Soos Blauwhuis tijdens het verkiezingsdebat voor ouderen. (Tekst en foto: Frank Willemse) (Foto: Frank Willemse)

Redelijk rustig verkiezingsdebat over ouderen in Blauwhuis

Over twee weken mag iedereen stemmen. Ook de oudere Schiedammer die de laatste tijd allerlei zorgelijke berichten voorbij ziet komen over langer thuis wonen, minder thuiszorg, eenzaamheid en verzorgers die parkeergeld moeten betalen.

Schiedam - Die vragen stelde oud-wethouder Christine Daskalakis tijdens het verkiezingsdebat voor ouderen aan kandidaten voor een raadszetel. Dertien partijen die allemaal betogen het beste voor te hebben met senioren, maar machteloos staan tegen bovenlokale organisaties als Careyn, Argos of de provincie die het (gratis) openbaar vervoer regelt. Op wie moet je stemmen voor een beter ouderenbeleid in Schiedam?

Iedereen kan er over meepraten en heeft wel een familielid die oud, ziek of hulpbehoevend is. Dan kom je in een andere wereld terecht, merkt menig kandidaat-raadslid op die hulp zoekt bij stroperige zorginstanties. Alle reden om de lokale partijen te bevragen over hun plannen voor Schiedamse senioren door ouderenbond en Blauwhuis. In de zaal een vijftigtal meest bekende Schiedammers die politiek actief zijn of bij ouderenbond of zorginstanties werken. Een enkele niet-gebonden Schiedammer die ondanks het gladde weer de weg naar het Blauwhuis wist te vinden.

De verschillen tussen de 13 partijen zijn niet groot. Allemaal pleiten ze vóór: een betere ouderenzorg, niet de ouderen niet in de kou laten staan en menswaardig ouder worden. Basisprobleem is dat de regering heeft beslist dat ouderen langer thuis moeten blijven wonen en niet meer in een tehuis terecht kunnen. Dat betekent meer thuiszorg. Maar door bezuinigingen is er tegenwoordig maar 15 minuten over voor het aantrekken van steunkousen of het opruimen van de boel. Grote werkdruk en geen tijd meer voor een kopje koffie met praatje. Schande! roepen alle lokale partijen. Plaatselijk kunnen ze er weinig aan doen, zeggen ze evenwel maar wat kan de gemeente dan wél doen om het toenemend aantal ouderen erbij te betrekken? En het gratis openbaar vervoer? Moet dat voor alle 65-plussers zijn of alleen voor minima? Daar vlogen de partijen elkaar over in de haren. Want daarover kan de raad beslissen. Zeker omdat buurman Rotterdam gratis vrij reizen voor 65-plussers geeft en Schiedam (nog) niet. Ook praktisch vragen uit de zaal: waar moet je je scootmobiel parkeren in flats en hoe bestrijd je eenzaamheid onder ouderen? Vaak sussend beantwoord door de politieke woordvoeders met: dat gaan we beter regelen of slimmer aanpakken. Een voorstel tot een speciale wethouder Ouderenzaken voor de komende vier jaar, werd getackeld met de stelling dat ouderen 'geen aparte diersoort' zijn maar gewone stadsgenoten.


Meer berichten

Shopbox