Barbara Barend ontvang de Jillis Bruggeman Penning.
Barbara Barend ontvang de Jillis Bruggeman Penning. (Foto: PR)

Jillis Bruggeman Penning gaat naar Barbara Barend

Schiedam - Wethouder Mario Stam reikt vrijdag 9 maart de Jillis Bruggeman Penning 2018 uit aan Barbara Barend. De journalist, uitgever en presentator krijgt de anti-discriminatieprijs omdat zij actief (en publiekelijk) geweld tegen lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT's) afwijst.

Na een aanval op twee homo's in Arnhem - zij liepen hand-in-hand- riep Barbara Barend vorig jaar op tot actie. Het regende op social media foto's van Nederlanders die hand-in-hand stonden. Barend vindt echter dat er meer nodig is. "De politiek, zowel lokaal als nationaal, moet écht wat ondernemen. De actie is pas geslaagd als homo's hand-in-hand over straat kunnen, eerder niet."

Erkenning en steun

Haar inzet verdient erkenning en steun, vindt Mario Stam. "Overal, ook op straat, moet je jezelf kunnen zijn. Zonder over je schouder te kijken of dat wel veilig is. Daar staan Barbara Barend, de Jillis Bruggeman Penning en ook Schiedam voor."

Te gek voor woorden

LHBT-ambassadeur Theo van der Heijden: "Het is te gek voor woorden dat onverlaten zich geprovoceerd voelen als twee mannen of twee vrouwen hand-in-hand lopen. Of dat transgenders bang moeten zijn voor agressie. Dat moet stoppen."

Jillis Opstekers

Bij de uitreiking 9 maart 2018 worden ook Jillis-Opstekers aan lokale Schiedamse helden uitgedeeld. Schiedams Lef krijgt er één voor een baanbrekend onderwijspakket rond het thema diversiteit en de Frankelandgroep voor hun Roze Salon voor LHBT-ouderen.

Aanmelden

De uitreikingsbijeenkomst is van van 10.00 tot 12.00 uur in het oude stadhuis op de Grote Markt 1a in Schiedam. Aanmelden kan tot en met 6 maart 2018 bij Ursula Ramkisoensing via contact@schiedam.nl.

LHBT-ambassadeurs

In Nederland is er geen vervolging meer vanwege iemands seksuele identiteit, maar discriminatie komt helaas nog steeds voor. Waakzaamheid is geboden. De gemeente Schiedam vervult hierbij een voortrekkersrol. Ze heeft onder meer twee LHBT-ambassadeurs benoemd en stimuleert en ondersteunt een aantal LHBT-projecten, waaronder de website www.lhbtschiedam.nl.

Jillis Bruggeman

In Schiedam bevindt zich het Jillis Bruggeman-monument, een herinneringstegel voor de Schiedammer Jillis Bruggeman, die op 9 maart 1803 ter dood werd veroordeeld vanwege zijn seksuele identiteit. Met dit monument, en de jaarlijkse uitreiking van de Jillis Bruggeman Penning aan een persoon of instantie die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van LHBT-beleid, neemt Schiedam stelling tegen alle vormen van vervolging en discriminatie.

Eerder ontvangers

Eerdere ontvangers van de Jillis Bruggeman Penning zijn directeur van Amnesty International Eduard Nazarski (2015), KNVB-voorman Michel van Praag (2016) en programmamaker Arie Boomsma (2017).

Meer berichten

Shopbox