De Walvisch ligt als museummolen veel meer in de loop dan de Nieuwe Palmboom. Tussen vier musea is er nu een Museumkwartier gecreeerd.
De Walvisch ligt als museummolen veel meer in de loop dan de Nieuwe Palmboom. Tussen vier musea is er nu een Museumkwartier gecreeerd. (Foto: Frank Willemse)

Walvisch terug als museum

Schiedam - Dit weekend opende De Walvisch weer haar deuren, na een half jaar durende opknapbeurt van binnen en van buiten. Een kostbare operatie die er voor heeft gezorgd dat Schiedam er weer een pareltje bij heeft.

Met terugkeer van de molenwinkel in hartje centrum en een museummolen waar liefhebbers en toeristen de geschiedenis van de Schiedamse reuzen kunnen leren. Met de verhuizing van de museummolen naar het centrum heeft Schiedam er als toeristenstad een trekker bij. Alles is nu bij elkaar geveegd en op loopafstand in het Museumkwartier.

Totale make-over

Molen De Walvisch onderging een totale make-over: met buiten nieuw voegwerk en een nieuwe staart en van binnen een licht interieur van hout en modern roestvrij staal. Beneden in de molen vind je de teruggekeerde molenwinkel, die ruim en helder is maar naar boven toe worden de zolders steeds smaller.

Adembenemend uitzicht

Er is ook geen personenlift, maar wie de klim naar boven maakt krijgt als beloning een adembenemend uitzicht op de daken van oud-Schiedam. En voor wie (nog) hoger wil: de topkap met zware tandwielen en assenkruis via de steile molenaarstrap.

Museum Kwartier

Op de middelste etages staat de museale opstelling met een film over de geschiedenis van de reuzen van Schiedam en maquettes en speeltoestellen over de werking van deze eerste machtige industriële machines. Omdat steeds meer toeristen Schiedam weten te vinden door de opgeknapte grachten met beeldbepalende reuzemolens, heeft dat de weg vrij gemaakt voor het Museum Kwartier als centraal punt met drie andere musea: het Jenevermuseum, Stedelijk Museum Schiedam en Coöperatiemuseum. En met een nieuwe opstapplaats voor de fluisterboot op de Vismarkt.

Vierde museum

De nieuwe Walvisch is nu het vierde museum en ligt bovendien beter in de loop dan de vorige museummolen Nieuwe Palmboom. Ook qua parkeren ligt de molen nu ideaal om een dagtocht naar het historische centrum te maken. Alle mogelijkheden dus om nog meer toeristen naar de stad te trekken. Onder de noemer 'jenever, molens en musea' wil Schiedam zich op dit front steeds beter manifesteren.

(Tekst en foto: Frank Willemse)

Meer berichten