Toon de Leede wist alles van voetbal

Hun zoon Ton de Leede was sportmedewerker van de Schiedamsche Courant en het Rotterdamsch Nieuwsblad. Dat schiep natuurlijk een band, toen ik in mijn Gorzense jaren vaste klant was van de kruidenierszaak van Toon en An de Leede.

Schiedam - Altijd hadden ze tijd voor een praatje. Over voetbal en met name Excelsior '20. Over de Gorzen en de Heilig Hartkerk. Hoe jammer het was dat de rooms-katholieke geloofsgemeenschap in Zuid minder naar 'hun' kerk ging. Toon vernam een half jaar geleden met spijt dat het bisdom Rotterdam en parochie De Goede Herder besloten hadden om de Heilig Hartkerk aan de eredienst te onttrekken – ook al willen ze zoeken naar een zinvolle herbestemming. Toon de Leede was in zijn werkzame leden als melkboer en kruidenier onder andere koster, diaken en bestuurslid van de Gorzense kerk geweest.

Hij had een druk leven. Gestructureerd, maar gevarieerd. De melkwijk, de winkel op de hoek van de Lekstraat en Nieuwe Maasstraat. De kerk. De familie, met drie zoons die ervoor zorgden dat Toon en An opa en oma werden. Verschillende functies bij Excelsior '20, waar hij anderhalve maand geleden gehuldigd werd vanwege zijn liefst 75-jarige lidmaatschap. Zijn zoon Ruud, voorzitter van de club, mocht hem de eretekens opspelden. Allebei waren ze hartstikke groos.

Vrijdag 23 februari overleed Toon de Leede op 87-jarige leeftijd. In de bloei van zijn onderneming hoorde hij bij de bekendste Schiedamse ondernemers en zeker in de Gorzen was dat het geval. Brammetje van der Vlies, Jan Crama, Rinus Bijl, Jan Jeup, Jan Schaper en Toon de Leede – ze gaven cachet aan de bedrijvigheid in Schiedams gezelligste volkswijk van die jaren.

Toon de Leede werd in Schiedam geboren op 8 februari 1931. Hij was elf jaar, toen hij zich inschreef bij Excelsior '20 waar zijn broers Aad en Leo al voetbalden. Hij kwam uit een gezin van tien broers. In 1947 was Toon klaar met de Mulo en wilde hij verder leren, maar zijn vader vroeg hem de melkwijk van zijn oudere broers Jan en Henk over te nemen, die voor een paar maanden naar Indië gingen. Ze bleven meer dan drie jaar weg en Toon werd volleerd melkboer. Eigenlijk had hij journalist willen worden. Toen een generatie later zoon Ton in de sportjournalistiek kwam, was hij voldaan. Toon en An trouwden in 1959 en kregen drie zoons: Rob, Ruud en Ton, die ook lid werden van Excelsior '20. Toen er kleinkinderen kwamen, zag Toon een extra reden om geregeld naar de club te gaan, want daar voetbalde en crickette zijn nageslacht. Met zijn overlijden verdwijnt een stuk clubhistorie. De uitvaartdienst: vandaag om één uur in de Heilig Hartkerk.

Meer berichten

Shopbox