Op de viersprong in oud-Kethel kun je straks terecht voor naaispullen en quilts bij MoniQuilt. (Foto: Frank Willemse)
Op de viersprong in oud-Kethel kun je straks terecht voor naaispullen en quilts bij MoniQuilt. (Foto: Frank Willemse) (Foto: Frank Willemse)

In plaats van fietsen nu quilts

SCHIEDAM - Het witte pand op de viersprong in oud-Kethel wordt weer een winkel. Van rijwielzaak waar de fietsen buiten stonden naar een hobbyzaak voor handwerken. In plaats van kettingen en motorblokken worden er nu lapjes stof en naaiwerk verkocht.

Sinds 1 januari is de beroemde fietsenzaak 't Centrum verhuisd. Na tien jaar zoeken heeft de rijwielhandel een nieuwe en veel ruimere plek gevonden: 150 meter van de oude locatie vandaan op industrieterrein De Kethelvaart.
Er was door de jaren heen veel te weinig ruimte beschikbaar in het historische centrum van Kethel waar winkel en werkplaats propvol stonden met fietsen, brommers en onderdelen. Volgens geboren Kethellapper Marcel Ham (49) een puur zakelijke beslissing om de oude winkel in te ruilen voor een nieuwer en groter pand op het industrieterrein er pal achter.

Speciaalzaak

Dé kans voor echtpaar Leen en Monique Groen om het oude hoekpand (1856) en woning ernaast (1647) te kopen om daar hun hobby professioneel uit te oefenen.
Een speciaalzaak voor Quilts met allerlei stoffen, naaispullen en patronen. Waar vooral dames langs zullen komen om deze rustgevende hobby uit te kunnen oefenen. Volgens de nieuwe eigenaar een prachtig pand waar straks boven workshops worden gegeven met ernaast (na de verbouwing) hun nieuwe woning. ''Er zijn maar heel weinig speciaalzaken voor het maken van quilts in de regio'', vertelt Monique Groen (55). Gelukkig konden zij het interieur, zoals kasten, van een patchworkwinkel in Naaldwijk overnemen.
Aanstaande zaterdag (zaterdag 27 januari) om 10.00 uur opent de Quiltwinkel, met de naam MoniQuilt, de deuren voor het publiek. ''Een A-locatie, waar ik vlakbij geboren ben'', vult man Leen (65) trots aan.

Niet-sentimenteel

Oud-eigenaar Marcel Ham is niet sentimenteel, ondanks dat hij geboren is op de plek Noordeinde/Dorpsstraat en de fietsenwinkel van vader op zoon daar meer dan 60 jaar zat.
''De fietsen en brommers stonden buiten, omdat in de werkplaats geen plek meer was.'' Nu in de Willem Barentzstraat 31 kunnen de fietsenmakers 'hun kont weer keren' en voor klanten is er een showroom van 300 vierkante meter. De vaste klanten weten vast niet wat ze zien in de schitterende nieuwe fietsenwinkel.
Alleen de naam is veranderd naar Tweewielercentrum Schiedam. ''En gelukkig weten mijn vaste klanten de weg - naar even verderop - makkelijk te vinden.''

Meer berichten