De matzwarte kattenrug valt meteen op. Vooral toeristen op de Fluisterboot rekken er hun nek graag voor uit. (Foto: Frank Wilemse)
De matzwarte kattenrug valt meteen op. Vooral toeristen op de Fluisterboot rekken er hun nek graag voor uit. (Foto: Frank Wilemse)

Oldtimer pronkt op de Lange Haven

Schiedam - Alle hoofden op de fluisterboot draaien zich om. Daar staat de Peugeot 203 familiale uit de jaren vijftig te pronken, temidden van de rustieke gevels aan de Lange Haven. "We hebben hem speciaal voor u neergezet'', grapt de gids.

In werkelijkheid staat de Peugeot 203 daar al dertig jaar. Om precies te zijn sinds de eigenaar ervan op de Vismarkt woont. De matzwarte automobiel ziet er oud en wat slordig uit. Geen opgepimpte Amerikaanse slee vol chroom en glimmend lak. Deze oldtimer is niet voor de sier maar voor dagelijks gebruik. En volgens de trotse eigenaar bovendien makkelijk te repareren met steeksleutel en hamer.

Sinds advocaat Van Leeuwen in Schiedam woont staat de Peugeot 203 voor zijn deur op de Vismarkt. Maar sinds die is opgeknapt met nieuwe sierbestrating zijn er geen parkeerplekken meer. En staat de oldtimer dus pontificaal aan de kade van de Lange Haven. Zelf rijdt de eigenaar met de fiets naar zijn werk maar voor boodschappen of een bezoekje aan zijn moeder gebruikt hij zijn bijzondere automobiel wel. Toen hij de auto 45 jaar geleden kocht was hij volgens het ANWB-rapport al oldtimer en niks meer waard. Toch schafte hij hem aan. Sindsdien heeft het oude beestje hem 'all over Europe' gebracht tijdens vakanties en reizen.

Deze oude wagens zijn volgens zeggen gemakkelijk zelf te onderhouden. Als een soort meccano met Bahco doppenset en schroevendraaier, vertelt de eigenaar. ''Als je een beetje handig bent is alles zelf te doen én hij laat je nooit in de steek. Wel is de kachel een ramp en moet je bij nat weer de raampjes blijven schoonvegen''. Niks geen computeronderdelen in deze auto, maar een 4-cilinder plofmotor en gelijkstroom dynamo waarvoor je overigens wel naar een specialist moet. De eigenaar wil liever niet op de foto: want de Peugeot, 'daar gaat het toch om?' Hij heeft veel bekijks als hij met zijn oldtimer naar Rotterdam rijdt. Hoewel oude vervuilende wagens geweerd worden in Rotterdam Centrum mag hij dankzij de oldtimerstatus overal rijden. ''En belastingvrij!'', voegt hij toe. "Het is voor mij een gewoon vervoersmiddel. Wel met een gebruiksaanwijzing zoals een choke, handversnelling en schamele verlichting.'' Temidden van alle moderne glimmende auto's valt de matvale kattenrug meteen op. Een sieraad van eenvoud aan die Lange Haven. ''Hé pa, kijk eens wat een coole wagen daar staat'', zegt een negenjarige jongen als hij vanuit de fluisterboot de oldtimer ziet staan. Even geen molens, jenever of oude grachtenpanden meer, want de hele boot denkt meteen terug aan de jaren vijftig toen de auto nog een bezienswaardigheid was.

Meer berichten