'Groot geel paard' van Jan Pieters is te zien in Hellevoetsluis.
'Groot geel paard' van Jan Pieters is te zien in Hellevoetsluis.

Jan Pieters de boer op

Door Kor Kegel

regio – Jan Pieters uit Schiedam is misschien wel de laatste kunstenaar die exposeert bij de Kunstuitleen in Hellevoetsluis op de huidige locatie. Binnenkort verhuist de Kunstuitleen van het winkelcentrum Evertsenplein naar de overkant, waar Blanche Art aan de Rijksstraatweg momenteel wordt uitgebreid.

Kunstwerken van Jan Pieters verhuizen mee, als de Helvoeters deze maand blijk geven van voldoende belangstelling om een Pieters definitief of tijdelijk in huis te hebben, want in dat geval neemt de Kunstuitleen werk van de Schiedamse kunstenaar op in de collectie, zegt voorzitter Jan Herman Witte. Hij is tevens restaurateur bij Blanche Art Productions.

Jan Pieters woont in de Gorzen, maar hij heeft zijn atelier op camping Zonnehoeve in Oudenhoorn, sinds 1 januari behorend tot Hellevoetsluis. Daar werkt de 65-jarige kunstenaar in een deel van de voormalige boerderij aan de Tussenweg. Sinds hij in 1987 zijn opleiding voltooide aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, is Pieters altijd blijven schilderen. Hij tekende, maakte grafiek, maakte muziek – hij heeft een gave zangstem en beheerst tal van Britse dialecten waaronder het Gaelic – maar altijd keerde zijn passie voor de schilderkunst terug. Hij maakt eerst schetsen van landschappen of lichamen en werkt ze op het doek uit. Voor de Kunstuitleen Hellevoetsluis selecteerde hij vooral een reeks schilderijen van paarden en pony's. Daar is al van verkocht en verhuurd.

De expositie in Hellevoetsluis werd op 17 december geopend door de Schiedamse historicus Han van der Horst.
Op alle werkdagen te bezichtigen t/m 20 januari.

Meer berichten