Anton Swaneveld heeft ons mooie muziek gebracht. Woensdagmiddag is zijn afscheidsdienst in Vlaardingen.
Anton Swaneveld heeft ons mooie muziek gebracht. Woensdagmiddag is zijn afscheidsdienst in Vlaardingen.

Anton Swaneveld: enthousiast zanger, organisator en gitarist

Veertig jaar geleden speelde Anton Swaneveld nog geen gitaar. Hij was zanger van Iron Earth, een Schiedamse rockformatie die in 1967 was opgericht door Frans Wiegman.

Schiedam - In 1976 was Iron Earth de oudste popgroep van Schiedam en trad de band op zaterdag 25 september samen met Cuby & The Blizzards en Earth & Fire op in de Vlaardingse Lijnbaanhallen.
Daar had het Nederlands Artiesten Bureau van Henk Kramer het festival Pop 76 georganiseerd.

Bekende verschijning

Anton Swaneveld was toen, op 23-jarige leeftijd, al een bekende verschijning in het popcircuit van Schiedam en Vlaardingen door zijn samenwerking met onder anderen Jan van Ravens, René Moscou, Kees van Krugten, Joop de Nijs, Ron Kruynis, Harry Verhoeven en Ton Bekkers. ,,Enthousiasme is belangrijker dan wat je speelt,'' zei Anton Swaneveld.
Onder invloed van saxofonist Jan van Ravens was Iron Earth meer de jazzrocktoer opgegaan, want dat was onder invloed van Soft Machine en Caravan heel populair aan het worden.

Iron Earth trad op met Fleetwood Mac, The Yardbirds en Q65.

Volle bak

In een latere fase kwam ik Anton Swaneveld weer geregeld tegen, omdat hij op zondagen popconcerten in het Vlaardingse café De Waal organiseerde.
Altijd een volle bak, weer of geen weer. Hij had inmiddels gitaar leren spelen en vormde een uitstekend duo met de Vlaardingse troubadour Cornelis Pons.

Regionaal sentiment

Ze hadden een prachtig repertoire met veel lokaal en regionaal sentiment, in navolging van The Amazing Stroopwafels, waarvoor Kees Pons ook liedjes geschreven had.
Pons & Swaneveld waren in de hele regio populair en ze traden overal op in theaters en bibliotheken, in cafés en in de open lucht. 'Vlaardingen voor beginners', 'Nacht over de Rijnmond' en 'Koffer in Schiedam' zijn zeer bekende nummers. De stemmen van Cornelis en Anton vulden elkaar uitstekend aan.

Afscheidsdienst

Na een lange ziekte is Anton Swaneveld afgelopen zaterdag in het bijzijn van zijn naaste familie rustig ingeslapen, volgens zijn uitdrukkelijke wens op zijn vijfenzestigste verjaardag.
De afscheidsdienst is vanmiddag om één uur in de Grote Kerk op de Markt in Vlaardingen.

Tekst: Kor Kegel

Meer berichten