Kopje onder is er niet meer bij in het Schreiershuisje
Kopje onder is er niet meer bij in het Schreiershuisje (Foto: Bart Bos)

Het was weer even ouderwets spannend aan het Hoofd

Code geel door een zware westerstorm en een extra hoge waterstand waardoor Rijkswaterstaat, voor het eerst in de geschiedenis, besluit de vijf grote stormvloedkeringen in Nederland te sluiten. Dan is het ineens onverwacht spannend aan het begin van het nieuwe jaar.


Ingezonden via de website

SCHIEDAM - In de Gorzen zijn ze inmiddels wel gewend aan hoog water. Door de eeuwen heen is het een steeds terugkerend verschijnsel in de wijk aan de Maas. De wijk is zelfs vernoemd naar het fenomeen van hoog water, gorzen betekent drassig land. Sinds de bouw van de dijk kan het water de wijk niet meer in stromen en houdt iedereen droge voeten. Maar bij extreme waterstanden gaan de gedachten van menig bewoner van de volkswijk toch weer even terug naar de tijd dat de dijk er niet was.

Massaal trokken bewoners tijdens een storm richting het Hoofd om de waterstand in de gaten te houden. Wanneer het water dreigend hoog kwam was het snel naar huis rennen om het huis te barricaderen met de vloedplank en zandzakken, voor de Maas de straten in kwam stromen.

Oerbewoners van de Gorzen gaan nog vaak kijken bij een verwachte hoogwaterstand, niet om te zien of de vloedplank weer van zolder moet worden gehaald, maar om herinneringen op te halen naar de tijd dat men gezamenlijk vocht tegen het wassende water. Pootjebaden in de straten is er anno 2018 gelukkig niet meer bij, hoogstens in het Schreiershuisje en op de Voorhaven. Maar toch, een beetje spannend blijft het wel.

Meer berichten