Anne Rats als Sofie, in een regen van knuffeldieren. De coproductie van Theater aan de Schie en De Stokerij Schiedam was erg geslaagd.
Anne Rats als Sofie, in een regen van knuffeldieren. De coproductie van Theater aan de Schie en De Stokerij Schiedam was erg geslaagd. (Foto: Wim van den Berg)

Veel lof voor Kleine Sofie en Lange Wapper in Theater aan de Schie

SCHIEDAM - Als Anne Rats als Kleine Sofie de eerste woorden zingt van het openingslied, is het muisstil in de zaal. Dan valt er een knuffel uit de lucht en nog één, tot de knuffelregen niet meer is te stoppen. Duizenden, door met name Schiedammers, ingezamelde speelgoedknuffels vormen een grote, zachte, kleurrijke lappendeken op het podium als decor voor de familievoorstelling Kleine Sofie en Lange Wapper, een gezamenlijke productie van Theater aan de Schie en De Stokerij Schiedam naar het gelijknamige boek van Els Pelgrom. Bijna tweeduizend bezoekers keken 20 t/m 23 december 2017 naar deze eerste Schiedamse kerstvoorstelling. 

In co-creatie met ondernemers, muzikanten en vrijwilligers uit de stad, speelden 17 amateurspelers en 45 leerlingen uit het primair onderwijs en voortgezet onderwijs van De Jonge Stokerij samen met de professionele acteurs Kenneth Herdigein, Rosetta Drenth, Rogier in 't Hout, Anne Rats en Yorick Zwart, begeleid door de muzikanten van Nieuw Niks. Het publiek was lovend en ontroerd: 

"…totaal omvergeblazen. Een visueel spektakel, ontroerend, grappig en de ode aan de vriendschap als werkelijk prachtig slot. Een voorstelling met een lach en een traan." 

"Een voorstelling met veel humor, gevoelens en vragen. Het eerste lied lijkt simpel, een lied waarbij je uit volle borst meezingt. Maar als je beter nadenkt over de vragen die Sofie heeft, besef je dat jij ook zulke vragen had kunnen stellen en dat het moeilijk is om er antwoord op te geven." - Nina, 9 jaar

"...zeer onder indruk van iedereen, het verhaal, de manier waarop...alles! Sprakeloos, onder de indruk en oef....pittig om de tranen binnen te houden, zo ontroerend!"

Theater mét en voor de stad
Kleine Sofie en Lange Wapper is de eerste gezamenlijke productie van De Stokerij en Theater aan de Schie. Rob Roos (directeur Theater aan de Schie) en Koen Wouterse (regiseur De Stokerij): "De ambitie van De Stokerij en Theater aan de Schie is om ieder jaar een familie- kerstvoorstelling maken, met en voor de stad. Naast het verhaal dat we willen vertellen betrekken we de stad op allerlei manieren. Voor Kleine Sofie en Lange Wapper zamelden we samen met de stad duizenden speelgoedknuffels in, werkten we samen met lokale ondernemers om de theaterfoyer deel uit te laten maken van de voorstelling. De voorstelling begon direct al bij binnenkomst met muziek, lokale hapjes en spelletjes voor de kinderen. Tijdens de pauze ging de voorstelling door in de foyer en ook na afloop was er nog van alles te doen. Dit zorgde voor een bijzondere sfeer in het theater en een enorme saamhorigheid. Het theater dichtbij de mensen brengen; wij zijn ontzettend blij en trots dat die opzet is geslaagd."

"Jullie zijn het voorbeeld van elkaar versterken, delen met elkaar, cultuur en kunst toegankelijk maken voor iedereen!" -Mary Brokken, Stichting De Buren van Oost

Van oktober 2018 t/m januari 2019 gaat Kleine Sofie en Lange Wapper in 'afgeslankte' vorm op tournee, vooralsnog met dezelfde 'hoofdcast' en per voorstelling vijf amateurspelers en vijf spelers van De Jonge Stokerij. De voorstelling is te boeken via theaterimpresario Buro Bannink.

Meer berichten