Foto: pexels.com

Nu al 50 meldingen vuurwerkoverlast in Schiedam

SCHIEDAM - Sinds het kerstweekend zijn er 50 meldingen over vuurwerkoverlast binnengekomen in Schiedam. De meeste meldingen gaan over harde knallen van vuurwerkbommen en andere geluidsoverlast. Opvallend vaak wordt het leed van honden als oorzaak van de klachten genoemd. Een kleiner deel van de klachten gaat over gevaarlijke situaties op straat en vuurwerkschade. 

Veel meldingen gaan over het effect van vuurwerk op huisdieren. "Hondje erg bang, wil niet meer naar buiten. Helaas dus nu niet meer alleen op Oudejaarsdag-/avond, maar een hele maand vuurwerkterrorisme", meldt bijvoorbeeld een bewoner van Woudhoek aan het meldpunt. En uit Oost: "Mijn huisdieren zijn ziek van angst!! Vuurwerk wordt nu al dagelijks in mijn wijk afgestoken. Mijn hondjes durven niet meer naar buiten."
 
Het Meldpunt Vuurwerkoverlast is op eerste kerstdag geopend, voor het zesde jaar op rij. Het is een initiatief van 30 lokale GroenLinks-fracties. "Met het meldpunt brengen we de omvang van de vuurwerkoverlast in beeld", zegt raadslid Katinka de Rover van GroenLinks Schiedam. "De meldingen gebruiken we om voorstellen te doen voor het instellen van vuurwerkvrije zones op plekken met veel overlast."
 
GroenLinks zet zich in voor een landelijk verbod op consumentenvuurwerk. In dat pleidooi staat de partij inmiddels niet meer alleen. Onlangs bracht de Onderzoeksraad voor Veiligheid een rapport uit met de aanbeveling om knalvuurwerk en vuurpijlen in de ban te doen. Ook artsenorganisaties, burgemeesters en de politie bepleiten het aan banden leggen van consumentenvuurwerk.

Meldingen kunnen gedaan worden op de website vuurwerkoverlast.nl. Het Meldpunt Vuurwerkoverlast blijft tot 3 januari open.

Meer berichten