Logo nieuwestadsblad.nl


Heerlijke bakluchten bij Schiewagh! Alles werd uit de kast getrokken om het 50-jarig bestaan te vieren.
Heerlijke bakluchten bij Schiewagh! Alles werd uit de kast getrokken om het 50-jarig bestaan te vieren.

Doe maar gewoon bij vijftigjarig Schiewaegh

Door Kor Kegel

Alle huizen van de Frankelandgroep hebben hun eigen cultuur en uitstraling, ondanks een gemeenschappelijke huisstijl. Volgens Roel van Tongeren heeft Schiewaegh een lekker volkse recht-voor-de-raap-cultuur. ,,Doe maar gewoon en no nonsense,'' zei de directeur zorg tijdens de jubileumreceptie, donderdag in het zorgcentrum en verpleeghuis aan de Nieuwe Damlaan 759.

Schiedam - Schiewaegh bestaat vijftig jaar en dat werd gevierd met een feestweek voor bewoners, vrijwilligers en medewerkers. Maandag 20 november werden bewoners en bezoekers bij het betreden van de hal verrast met een rode loper die vanaf de lift naar brasserie De Serre leidde, alles prachtig versierd met onder andere een opvallende ballonnenboog. De dag startte met een gezellig ontbijt in De Serre of in de huiskamers. Speciale broodjes en uiteraard een gekookt eitje en vers geperste jus d' orange. Daarna knipten Ben de Koning, bestuurder van de Frankelandgroep, en Roel van Tongeren een lint door en was de feestweek officieel open.

's Middags rook heel Schiewaegh naar een heerlijke baklucht, want op alle afdelingen bakten de bewoners in de huiskamers en in de activiteitenruimten de mooiste en verrukkelijkste taarten. Het was werkelijk Heel Schiewaegh Bakt! Een heuse jury, behalve uit Roel van Tongeren bestaande uit Mirzet Mehmedagic, manager facilitaire dienst van Frankeland, oordeelde dat huiskamer Kristal de grote winnaar was met hun marsepeintaart. De trofee staat nu in Kristal.

De feestweek werd afgesloten met een feest waarvoor ook de vrijwilligers uitgenodigd waren. Veel medewerkers op de dansvloer. ,,Een swingende organisatie!!'' zegt Roel van Tongeren. Het is goed wonen in Schiewaegh. Dat komt duidelijk naar voren in interviews die binnenkort worden gepubliceerd in een jubileumboek. Maar het is niet meer zoals vroeger dat mensen wel vijfentwintig jaar in een verzorgingshuis woonden. ,,Dat is nu onvoorstelbaar,'' zei Van Tongeren toen hij de receptie opende. ,,Een halve eeuw geleden werden de ouder wordende Nederlanders gestimuleerd om in 'bejaardenoorden' te wonen. Dat zou beter voor hen zijn. Het huidige regeringsbeleid is dat mensen zo lang mogelijk op zichzelf blijven wonen, waardoor mensen op veel hogere leeftijd een verpleeghuis binnenkomen.''

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox