Logo nieuwestadsblad.nl


In het pand waar vroeger de Kleine Ambassade huisde, zit vanaf zaterdag de Voedselbank Schiedam.
In het pand waar vroeger de Kleine Ambassade huisde, zit vanaf zaterdag de Voedselbank Schiedam. (Foto: Frank Willemse)

Voedselbank naar de Groenelaan

De voedselbank heeft een nieuw uitgiftepunt. Ze verhuizen van het Broersveld naar de Groenelaan, waar ze een eigen winkelpand hebben gekocht. Met meer ruimte voor uitgifte en opslag van de extra levensmiddelen. Ondanks het einde van de crisis zijn de voedselpakketten nog steeds hard nodig in Schiedam.

SCHIEDAM - 'Is verhuizen wel nodig? ' vragen klanten zich af. ''Wel degelijk!'', antwoorden de vrijwilligers in koor. Groter, mooier en met meer koelruimten en midden in wijk te bereiken met bus 54. Nu openbaar in een fraai winkelpand met koffiehoek waar de voedselbank de wekelijkse uitgifte doet. Ze verlaten na jaren het centrum, waar ze achter De Wissel een kleine ruimte aan de Baan huurden. Nu krijgen ze een ruime winkel op de hoek van de Groenelaan/Willemskade, waar vroeger de Kleine Ambassade resideerde.

De Schiedamse voedselbank heeft ongeveer 200 cliënten die wekelijks hun extraatje komen halen in één van de twee uitgiftepunten. Grootse uitgiftepunt zit in Nieuwland op het Dreesplein, waar de meeste cliënten wonen. Het centrum en de andere wijken kunnen nu terecht in de Gorzen waar een tiental vrijwilligers hard bezig is de winkel in te richten en schoon te maken. Een verhuizing van 'inwoning' naar een eigen pand, gekocht met giften van anonieme hypotheekverstrekkers. ''Bovenal een winkel midden in de wijk waar cliënten komen voor een praatje en een kop koffie'', vertelt Marja Docter, voorzitter van de Stichting, met een dweil in haar hand.

Vroeger via de achterdeur, nu 'open en bloot' in het karakteristieke winkelpand aan het begin van de Groenelaan. ''De cliënten die hier komen hoeven zich niet te schamen'', verteld Marja. "We zijn nu meer zichtbaar en kunnen de mensen ontvangen in een open sfeer en waarom mensen in de financiële problemen zijn, weten we niet en hoeven wij ook niet te weten."
De administratie en logistiek wordt verzorgd door grote broer voedselbank Rotterdam. Een zo kunnen de vrijwilligers anoniem en efficiënt de pakketten uitdelen aan mensen die onder het minimum leven. Klanten die maar 50 euro per week te besteden hebben voor eten en kleding. Daarvoor de 'extraatjes' met verse groente en fruit, wasmiddel, soep, brood of een zak chips.

Opening

Aanstaande zaterdagmiddag is de opening van de winkel aan de Groenelaan 127. Waar vrijwilliger Herman de Zwart het uithangboord van de Baan op het nieuwe pand zal spijkeren. Iedereen is vanaf 14.00 uur welkom waar vrijwilligers klaar staan om te vertellen over hun werk.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox