Logo nieuwestadsblad.nl


Trudy, Thea, Doortje, Ton en Ton jr. achter de nieuwe vitrine van Poelier Sluis. (Foto: Rob Kamminga)
Trudy, Thea, Doortje, Ton en Ton jr. achter de nieuwe vitrine van Poelier Sluis. (Foto: Rob Kamminga) (Foto: Rob Kamminga)

'December is altijd één grote reünie!'

Poelier Sluis heeft klanten van heinde en verre. Zeker in december komen ze naar de Sint Liduinastraat 50a om hun bestelling voor de Kerst op te halen. Een voortreffelijke kalkoen. Hertenbiefstuk. Parelhoender. Struisvogelbiefstuk. Wild zwijn. Konijnenbouten. Duiven. Fazanten. En nog veel meer. Poelier Sluis is een wijd en zijd bekende speciaalzaak.

Schiedam - ''December is voor ons altijd één grote reünie, want dan zien we weer onze klanten uit Utrecht, Brabant en Zeeland die al tientallen jaren bij ons hun kerstbout bestellen,'' zegt Doortje van der Geest. Met haar man Ton, met wie ze al vijftig jaar getrouwd is, en hun drie kinderen Thea, Trudy en Ton jr. verheugt ze zich op de kerstdrukte. Komend weekend gaan ze de winkel weer helemaal in kerststijl inrichten met de kerststal als middelpunt. ,,Alle klanten vinden deze jaarlijkse traditie altijd bijzonder. Vaak komen dan de herinneringen aan vroeger terug en als het erg druk is, lijkt het wachten niet zo lang. Na Sinterklaas gaan we bestellingen aannemen en de periode naar Kerstmis toe is echt onze toptijd!'' zegt Ton van der Geest.

De uitbundige kerstversiering vinden we in een compleet vernieuwde winkel. Geheel opgefrist, met behoud van de plafondbalken. Een grote nieuwe vitrine. Een koelceldeur en poortdeurtje van corian. Ledverlichting, ook buiten, en moderne reclameornamenten. ,,Maar het hart van de zaak is bewaard gebleven,'' krijgt de familie Van der Geest als complimentjes van Schiedammers die een paar keer per week naar de winkel komen. Ze hebben een trouwe clientèle. Arie Sluis en Ton van der Geest begonnen het poeliersbedrijf in 1965. Ze waren al compagnons, toen ze hoorden dat de zaak van poelier Leen van Dijke in de Liduinastraat te koop stond. Toen ze gingen kijken, zagen ze dat de zaak al in de verkoop was. Maar na een poosje vroegen ze zich af of die koop wel doorgegaan zou zijn. Op het moment dat ze de Liduinastraat vanaf de BK-laan in wilden rijden zagen ze dat makelaar Dupont een affiche ophing op de peperbus die destijds op het Sint Liduinaplein stond. ,,Haal het affiche maar weg!'' riepen ze. ,,We kopen het!''

Uitbreiden

Hadden ze aanvankelijk alleen de winkel op nummer 50, ze konden de woning ernaast betrekken en later ook de bovenwoning. Plus het belendende perceel, waar nu de kinderen wonen. Toen Sluis in 1975 vertrok, hielden Ton en Doortje wel de naam Poelier Sluis aan, omdat de zaak toen al grote bekendheid had.

Ton is nu 73, Doortje 70. ,,Maar we willen niet stoppen. Als de gezondheid het toelaat, gaan we door. Maar zonder de kinderen hadden we dat niet gekund.''

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox