Logo nieuwestadsblad.nl


Stop met: 'Ik heb het druk'

De Utrechter Herman van Veen zong in de vorige eeuw een fraai lied met de tekst: "Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, wij hebben ongelooflijke haast".
Het was bedoeld als een aanklacht tegen de haast die iedereen toen al in 1979 had. Vandaag de dag lijkt het niet veel anders. Daarvoor hoeven we maar ons om heen te kijken of te luisteren.

Hoe vaak we iemand horen zeggen dat ie het druk heeft op zijn werk of thuis met het gezin en weinig of geen tijd heeft, dat is ontelbaar.
Ook op het perron bij metrostation Schiedam Centrum of Parkweg gebeurt het regelmatig dat iemand zich haast om een metro te halen en zelf tussen de toegangsdeuren vast komt te zitten of met een tas.

'Laten we vooral plezier hebben in wat we doen'

Dan kan ik, gemeen en vals uiteraard, een glimlach nooit onderdrukken. Steevast 5 of 10 minuten later komt er in de meeste gevallen een volgende metro richting dezelfde bestemming aanrijden. Na een huwelijksreis in Gambia heb ik me voorgenomen om nooit meer te rennen om een metro, tram, bus of trein te halen en dat lukt me vrij aardig.

Wanneer iemand zegt dat ie het (te) druk heeft of haastig overkomt, is er voor de oplettende toeschouwer meestal iets anders aan de hand. Er wordt dan kennelijk meer aandacht of prioriteit gegeven aan kwantiteit in plaats van kwaliteit. Verder zegt het nog niets of erg weinig over het wel of niet meer productief, nuttig of succesvol bezig zijn.

Een excuus voor het geen of minder verantwoordelijkheid hoeven te nemen of zaken op het werk/thuis niet hoeven te regelen, kan en mag het in ieder geval niet zijn. Laten we vooral plezier hebben in wat we doen en wat meer rust uitstralen, dan komt de rest vanzelf !

Heeft u voor mij tips om (nog) relaxter te worden? Die zijn welkom. Reacties ? mail: hardam@mhz-advocaten.nl

Meer berichten
Shopbox