Logo nieuwestadsblad.nl


Foto: Bart Bos

Schiedammers balen van geel/grijze deelfiets

Schiedam - ''Eerst stond er maar eentje, nu staan er al acht!” Schiedammers worden horendol van de felgekleurde deelfietsen die sinds deze zomer overal opduiken. “Laatst stond er eentje in de fietsenrekken die nota bene voor bewoners en bezoekers zijn bedoeld”, vertelt een omwonende van een blijkbaar legale standplaats voor de geel/grijze deelfietsen van het bedrijf oBike. “Sinds kort staan er ineens acht van die krengen, zolang ze blijven staan tenminste. Bij de eerste sterke windvlaag ontstaat er een domino-effect en liggen ze allemaal op hun kantje.''

Niemand kan meer om de deelfietsen heen die sinds een aantal maanden op sommige locaties straatbepalend zijn. In alle grote steden duiken ze op, en met wereldstad Rotterdam als buur, waar al 3.000 oBikes zijn gestald, ziet oBike ook potentie in Schiedam als openbare fietsenstalling. In tegenstelling tot de ouderwetse OV-fiets, kennen de deelfietsen geen vaste terugbrengplekken. Via een app op je mobiel vind je een fiets, je huurt hem voor 25 cent per kwartier, en je laat hem staan waar je wilt.
Dat lijkt een geniaal idee maar bewoners denken daar echter anders over en houden hun hart vast voor de toekomstplannen van het bedrijf: 'om de 200 meter een deelfiets'. En nieuwe fietsverhuurbedrijven schieten als paddenstoelen uit de grond, allen met dezelfde visie: een fiets binnen handbereik!

(Tekst: Bart Bos)

11 reacties
Meer berichten