Logo nieuwestadsblad.nl


Schiedam viert het Feest der Leegstand

Schiedam - ARD/ AtelierRuimDenkers en Jan Sluijter Photography organiseren, samen met onder andere de Gemeente Schiedam en provincie Zuid-Holland, het festival en congres ‘Feest der Leegstand, ruimte biedt kansen’. Een initiatief om positief te kijken, bewust te maken, te motiveren en te inspireren.

Het festival vindt plaats op vrijdag 10 en zaterdag 11 november in en rondom de binnenstad van Schiedam.

Het Feest der Leegstand, een initiatief van architectencollectief ARD / AtelierRuimDenkers en architectuurfotograaf Jan Sluijter Photography, wil Schiedam op een bijzondere manier in de schijnwerpers zetten. Voor diegene die het willen zien barst het in Schiedam namelijk van de mogelijkheden. In een tijd van groeiende vraag naar ruimte in de regio, is leegstand in een historische binnenstad goud waard. Tijdens het tweedaagse festival presenteert Schiedam zich aan ondernemers, projectontwikkelaars, architectuurliefhebbers, klushuiszoekers, starters, particuliere opdrachtgevers en iedereen die zin heeft in een avontuur en durft te pionieren. Het Feest der Leegstand laat de bezoekers geïnspireerd naar huis gaan en dromen over de mogelijkheden en kansen die Schiedam te bieden heeft.

De huidige tijd geeft ruimte om vooruit te kijken, om anders te kijken naar wat er om ons heen gebeurt. Dat kan door op de gebruikelijke manier naar problemen te blijven kijken, maar uitdagender is het om het omdenken te omarmen. Omdenken waardoor problemen getransformeerd worden naar mogelijkheden. En waarbij leegstand getransformeerd wordt naar ruimte. Ruimte voor nieuwe initiatieven en kansen. En daar gaat het om tijdens het tweedaagse ‘Feest der Leegstand, ruimte biedt kansen’ in Schiedam.

Genoeg historische en architectonische juweeltjes

In Schiedam staan locaties te schreeuwen om een nieuwe bestemming. Genoeg historische en architectonische juweeltjes en bijzondere kavels die nog een invulling zoeken. Gebouwen die bij een juiste invulling een straat, wijk of zelfs de hele stad inspireren en nieuw leven zullen inblazen. Het barst van de mogelijkheden. Kortom: de kans de mogelijkheden te tonen en om dromen te realiseren.

Programma

Het ‘Feest der Leegstand’ is een tweedaagsevenement waarbij de vrijdag gericht is op professionals: ondernemers, projectontwikkelaars, architectuurliefhebbers, klushuiszoekers, starters, particuliere opdrachtgevers etc. etc… Tijdens het congres op vrijdag 10 november inspireren de verhalen van enthousiaste sprekers zoals ondernemers, architecten en visonairs de deelnemers en tijdens een rondgang door Schiedam zullen de lege plekken zelf ook hun verhaal laten zien en horen.

Zaterdag

Zaterdag 11 november is het Feest der Leegstand toegankelijk voor iedereen! Er is een ontdekkingstocht die voert langs de verschillende locaties. Diverse kunstenaars hebben zich laten inspireren door de locaties en deze omgevormd tot verrassende en vervreemdende kunstwerken. Het zijn vaak ingenieuze installaties die de plek in een volledig ander daglicht stellen en de “schreeuw” van de plek om benut te worden, vormgeven! De tocht voert daarnaast ook langs de plekken die uitnodigen tot het starten van nieuwe initiatieven en projecten. Bezoekers worden uitgedaagd de mogelijkheden te omarmen en te versterken. Sommige opengestelde plekken zijn uit zichzelf al spannend genoeg om te mogen betreden.

Kunstenaars

Baschz Leeft (Rotterdam) is visueel kunstenaar en ontwerper en neemt Hoogstraat 111 over, een winkelpand met een rijke geschiedenis aan voorhene uitbaters. Als eerbetoon aan dit unieke stukje leegstand maakt hij een memorabele muurschildering en creëert de heuse BASCHZ LEEGT HS111 merchandise-lijn, die exclusief te koop is tijdens het Feest Der Leegstand.

Sander Bokkinga bok. (Rotterdam – Schiedam) is opgeleid als architect en nu zelfverkozen non-conformist. Hij heeft het desolate Dirkzwager terrein verkozen tot basis van zijn missie door plaatsing van zijn onderzoekscentrum FDS 01.

Charlie Dichter (Schiedam) is een woordkunstenaar en “spoken word” artiest. Hoewel de naam anders doet vermoeden, vindt hij zichzelf geen dichter maar een verhalenverteller. Nabij de Oude Sluis staat Charlie Dichter in het decor van een futuristisch bouwsel middenin de historische kern en verheft zijn stem voor bewoner en toehoorder.

Jan Theun van Rees (Amsterdam) is fotograaf-illusionist en gefascineerd door verborgen ruimten. Hij verandert de gehele gymzaal aan de Kloosterplaats in een camera obscura, het pand wordt een observatorium waar de echte buitenwereld live én op lucide (dromerige) wijze wordt geprojecteerd op de binnenmuren, vloer en plafond.

Ilse Evers (Rotterdam) is theatermaker en ambachtsmens en is bovenal expert in KIJKEN.

Ilse laat je verdwalen in de leegte van hetWestmolenterrein, maak kennis met de vele gezichten van niets. Een bonte boel, dat wordt feest!

DJ Justin Bekker zal de Lutherse Kerk aan de Lange Nieuwstraat van de nodige sfeer voorzien. Het laat zich raden waar dit pand zich voor leent!

Organisatie

Het evenement wordt georganiseerd door architecten-collectief ARD / AtelierRuimDenkers en architectuurfotograaf Jan Sluijter Photography, en wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een aantal nauw betrokken partners, te weten Gemeente Schiedam, Provincie Zuid-Holland, Rabobank-Rotterdam en Anke Bodewes Makelaardij O.G. B.V. en Urbannerdam.

ARD / AtelierRuimDenkers:

ARD / AtelierRuimDenkers is geen onbekende in de Schiedamse binnenstad. Het architectenbureau is sinds 2 jaar gevestigd in het leegstaande oude bioscoopgebouw Monopole aan de Hoogstraat waarvandaan de architecten Vincent Tuinema en Gideon Peele in directe verbinding staan met de stad. Vanuit een sterke fascinatie voor de historische stad, en Schiedam in het bijzonder, werken zij aan de (concept)ontwikkeling van verscheidene herbestemmings- en nieuwbouwprojecten in tal van steden.

Jan Sluijter Photography

Jan Sluijter laat als architectuurfotograaf al jaren aan iedereen alle (stads-)gezichten van Schiedam zien. Niet alleen voor zijn opdrachtgevers, maar ook omdat hij houdt van de vele gezichten die Schiedam heeft. Het pittoreske van de Lange Haven, maar ook het rauwe, ongepolijste van de Buitenhaven en de achterkant van de Boterstraat bijvoorbeeld. Juist die rauwe randjes van de stad zijn in zijn ogen juist de goudmijn van Schiedam. Hier kan zich nog allerlei moois ontwikkelen. Waar vind je nog zoveel ruimte midden in een bruisende metropoolregio.

Gemeente Schiedam:

De gemeente Schiedam kampt al lange tijd met leegstand met name in haar historische binnenstad. De afgelopen jaren is veel werk verricht om hier passende acties op te ondernemen. Transformatie van monumentale panden, subsidieregelingen voor gevelrenovatie, aandacht voor beleving in de binnenstad en de onlangs ingestelde leegstandsverordening versterken de mogelijkheden en kwaliteit die aanwezig is in Schiedam. Binnen een open en transparant proces wil de gemeente stapsgewijs verder doorgepakt met alle betrokkenen.

Provincie Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland maakt werk van slim ruimtegebruik. Want de ruimte is schaars. Terwijl er kantoren en winkels leegstaan, zijn juist woningen nodig. Liefst in de centra, goed bereikbaar en met voorzieningen in de buurt. Daarom werken we slim samen met gemeenten, vastgoedeigenaren, ondernemers en kennisinstellingen. Zo helpen wij de gemeente Schiedam met het uitvoeren van de leegstandsverordening die de leegstand in de winkelstraten aanpakt. De kennis die wij daarmee opdoen, delen wij vervolgens met andere gemeenten in onze provincie. Tijdens het “Feest der Leegstand, ruimte biedt kansen” zal gedeputeerde ruimtelijke ordening, Adri Bom-Lemstra, kantoor houden in een leeg winkelpand en zich laten informeren over de voorlopige resultaten van de leegstandsverordening. Het festival ‘Feest der Leegstand, ruimte biedt kansen’ valt samen met de thema-maand Slim Ruimtegebruik van de provincie Zuid-Holland.

3 reacties
Meer berichten