Logo nieuwestadsblad.nl


Komen er straks woningen in de hoogbouw en ambtenaren in de laagbouw? Waarom ook niet?! (Foto: gemeente Schiedam)
Komen er straks woningen in de hoogbouw en ambtenaren in de laagbouw? Waarom ook niet?! (Foto: gemeente Schiedam)

Ambtenaren uit Ivoren Toren?

Schiedam - Het lelijkste gebouw van Schiedam. Zo wordt de 13 hoge torenflat steevast genoemd in elk interview. De witte hoogbouw als fallus temidden van de oude binnenstad. Binnenkort leeg door verhuizing van ambtenaren en plannen voor ombouw tot woonappartementen. Tegelijk moet de hele as en entree van station naar centrum opgeknapt worden.

Sinds de bibliotheek verhuisd is uit het Stadskantoor staat de hele verdieping leeg. Door verhuizing van de ambtenaren van hoogbouw naar de begane grond wil het stadsbestuur twee vliegen in één klap slaan. De plint bezet en het plein meer levendig. Samen met een nieuwe ingang aan de Broersvest voor het Theater aan de Schie. Zo moet het hele gebied van treinstation naar centrum meer uitnodigend worden. Dat staat te lezen in het rapport 'Verkenning opgave van Station naar Binnenstad' dat stelt dat 'nu een kans is om het stadscomplex te transformeren tot hét knooppunt tussen station en binnenstad'.

Al jarenlang staat het Stadserfplein te verkommeren sinds het zelden meer gebruikt wordt als festivalterrein, de weekmarkt er niet meer te vinden is en de bieb vertrokken is. Een koude en winderige vlakte met winkelruimten die al jarenlang leeg staan. Net als het stadscomplex dat half leeg is doordat er steeds minder ambtenaren te vinden zijn, onder meer door flexwerken. Door dat personeel te verhuizen van ivoren toren naar beneden wordt het plein gevuld en moet het levendiger worden. Burgers en ambtenaren dicht bij elkaar met een lange 'stadshuiskamer'. Mét horeca en zonder balies waar je in en uit loopt. Samen met een nieuwe ingang voor het theater kan het zo, volgens het rapport, desolate en onaantrekkelijke plein levendig worden. En de lege toren kan daarmee uiteindelijk een woonbestemming krijgen.

Station

Ook het Stationsplein moet opgekalefaterd. Schiedam heeft daar een toplocatie als knooppunt voor trein, tram, metro en bus. En er kan geparkeerd worden om de hoek, bij Euroscoop. Probleem is dat voetgangers de weg naar het centrum maar moeizaam vinden. Ondanks de nieuwe 'Schie boulevard' die abrupt stopt voor de parkeergarage aan het Stadserf. Bezoekers kiezen meestal voor de Singel die nauw is en niet uitnodigt. Door alle plannen aan elkaar te knopen, wil B&W de as station-binnentrad zo aantrekkelijker maken. Door het stadscomplex aan te pakken wil zij het 'vliegwiel' zijn om het gebied vanaf Kop van de Singel aan te pakken tot entree naar het centrum voor toerist, forens en Schiedammer.

10 reacties
Meer berichten