Logo nieuwestadsblad.nl

De jeugd heeft de toekomst: scholier maakt theater over ‘fast fashion’

Schiedam - Ieder jaar op 10 oktober is het de Dag van de Duurzaamheid. Bedrijfsleven, particulieren, overheid en scholen staan er bij stil dat duurzaamheid noodzakelijk, inspirerend en winstgevend is.

Maar wat doe je die andere 364 dagen van het jaar? En wat doe je als school als je al de duurzaamste school van heel het land bent? Dat is het geval van de Schiedamse havo en vwo-school Lyceum Schravenlant. Leerlingen van klas 1 en 2 werden aan de hand van het thema “Don’t trash your future with your fashion” gestimuleerd na te denken over de duistere kanten van de mode. Hoe duurzaam is de kleding die jij koopt? Hoe zit het met de arbeidsomstandigheden van de (jonge) mensen die jouw goedkope kleding maken? En wat is de impact op de leefomgeving en het milieu in de gebieden waar de kleding wordt gemaakt?

Brugklasser Roos maakte een kort theaterstuk mét interactieve quiz waarin ze haar medeleerlingen over ‘fast fashion’ na liet denken. Uit haar stuk bleek dat ze naast idealistisch ook realistisch is: wat haar betreft hoef je niet opeens alleen nog maar duurzame kleding te kopen; ze begrijpt dat niet iedereen daar het geld voor heeft. Maar je kunt wel zuiniger met je kleding doen. “En ik hoop dat we hier later als echte wereldburgers nog eens over nadenken, zodat je, als je straks een goed salaris verdient de keuze zult maken om duurzame kleding te kopen.”

De scholieren waren onder de indruk van haar voorstelling. En Roos, die heeft gemerkt dat ze met haar creativiteit mensen kan raken. Je kunt een wereldprobleem dan misschien niet oplossen, maar wel een heel klein beetje kleiner maken.

Lyceum Schravenlant is een openbare school voor havo, atheneum en versneld vwo. De school besteedt veel aandacht aan duurzaamheid en wereldburgerschap.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox