Foto:
Aangeboden door autopartsonline.nl

Alles dat je moet weten over de remschijven in je auto

We kunnen niet allemaal een automonteur zijn. Alle onderdelen kennen en zelf vervangen is dan ook voor de meeste mensen te hoog gegrepen. Toch zijn er een aantal onderdelen van je auto die zo belangrijk zijn dat je ze wel moet kennen. Zo weet je niet alleen wat het zijn maar ook hoe je herkent dat er een probleem mee is. Je kunt dan op tijd naar de garage gaan en ongelukken voorkomen. 

Remsysteem in je auto 

Het remsysteem is zo’n onderdeel. Of eigenlijk, meerdere onderdelen. Het remsysteem is namelijk de collectie van onderdelen welke ervoor zorgen dat de auto kan afremmen en tot stilstand kan komen. Een belangrijk onderdeel hierin zijn de remschijven. Tevens is dit ook het onderdeel dat je meestal moet vervangen wanneer er iets met de remmen aan de hand is. Andere onderdelen in het remsysteem zijn: 

?     de remklauw
? de remslang
? de remblokken
? remvloeistof
 

Elk onderdeel heeft een essentiële werking en is noodzakelijk voor het afremmen van het voertuig. Met name de remschijven vangen veel van de slijtage op. 

Hoe werkt het remsysteem? 

Remmen hebben een unieke werking. Een opvallend onderdeel van het remsysteem bestaat namelijk uit vloeistof. Dat zit zo: Wanneer je de auto wil afremmen, dan druk je met je voet op het rempedaal. Wanneer je dat doet, wordt een metalen schijf welke achter het wiel is gemonteerd, vertraagd. Simpel gezegd wordt op deze manier bewegingsenergie omgezet in warmte-energie. Die schijven welke op je wiel zitten, noemen we de remschijven. Wanneer je dus remt, drukken de remblokken tegen de remschijven aan tot de auto tot stilstand komt. Zowel de schijven als de remmen zijn daarmee het onderdeel dat het meeste met slijtage te maken heeft. Het is dan ook belangrijk om je remmen geregeld te laten controleren. 

Remvloeistof 

Het remsysteem werkt echter ook met een hoofdremcilinder, een zuiger en vloeistof. Die blokken worden niet zomaar op de remschijven geduwd. Wanneer je de rem intrapt, gebeurt er namelijk veel meer. Eerst verplaatst zich in de hoofdremcilinder een zuiger. Zo wordt er druk uitgeoefend op de remvloeistof in de remleidingen. Die druk plant zich voort naar een wielremcilinder en daarin drukken de zuigers weer de remblokken tegen de remschijven aan. Elk onderdeel in het remsysteem heeft dus een zeer belangrijke werking. Bijhouden of de remvloeistof op peil is, kun je zelf doen. Je kunt het ook bij een garage laten controleren. 

Problemen met je remmen 

Hoe herken je nu problemen met je remsysteem? Het is niet altijd zo duidelijk als een auto die simpelweg niet meer tot stilstand komt. Wanneer de auto veel minder snel tot stilstand komt dan je gewend bent, dan kan het aan de remschijven liggen. Enige slijtage is niet gek, maar je moet nog wel veilig kunnen remmen. Heb je een trillend stuur of rempedaal tijdens het remmen? Ook dan kan er iets aan de hand zijn in het remsysteem. Wanneer je na hard remmen merkt dat het rempedaal niet meer opkomt, dan is het ook zaak om snel langs de garage te gaan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden