Foto:
Aangeboden door partij voor de dieren

Wat is de bio industrie en wat zijn de voor en nadelen ervan?

De bio industrie is in het hedendaagse leven vaak een discussiepunt, de meningen zijn hier redelijk over verdeeld. Wat houdt de bio industrie nou precies in en wat zijn de voor en nadelen er eigenlijk van. In dit blog hebben we geprobeerd zo goed mogelijk antwoord te geven op deze vragen en we hopen dat het duidelijker is na het lezen van dit stukje.

Wat is de bio industrie eigenlijk? 

Een ander woord voor bio industrie is intensieve veehouderij, dit wordt zo genoemd omdat er met de zo hoog mogelijke efficiëntie dierlijke producten geproduceerd worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een legbatterij voor kippen. Veel kippen bij elkaar dus zoveel mogelijk eieren. De intensieve veehouderij ligt wel veel onder vuur, dit komt omdat de omstandigheden waarin de beesten zitten in sommige gevallen niet best zijn.

Voordelen van de bio industrie

Omdat de productie dus zo intensief is wordt er met de minimale middelen zoveel mogelijk geproduceerd. Zoveel mogelijk kippen op zo min mogelijk grond plaatsen, dit is dus goedkoper omdat je niet en mega terrein hebt voor de kippen. Helaas is dit terrein wel iets wat de kip verdiend en nodig heeft.

Nadelen van de bio industrie.

Er zijn met name heel veel nadelen aan de bio industrie, en al helemaal in vergelijking met de voordelen ervan. Het bekendste en ook grootste nadeel van deze industrie is natuurlijk het leven van de dieren. De leefomstandigheden van de dieren zijn in nog te veel gevallen dramatisch, dieren zijn ook wezens met gevoel die je goed moet behandelen. Het leven van een kip in een legbatterij is verschrikkelijk, het leven van deze kip bestaat puur en alleen uit zoveel mogelijk eieren leggen. Ze zitten heel hun leven opgesloten in een kleine batterij, vervolgens worden de eieren meteen weggehaald op het moment dat ze gelegd zijn. Vervolgens worden de eieren gecontroleerd en gesorteerd, mannetjes bij de mannetjes en vrouwtjes bij de vrouwtjes. De mannetjes worden in veel van de gevallen meteen afgemaakt, puur en alleen omdat ze niet van waarde zijn voor de boer want ze leggen natuurlijk geen eieren. Het leven van deze kippen wordt gewoon volledig uitgebuit puur en alleen om als productiemiddel gezien te worden door deze veedrijvers. Terwijl een kip juist een leven zou moeten hebben in een mooi gras verblijf met andere kippen. Gelukkig zijn er op dit vlak wel steeds betere ontwikkelingen, denk hierbij aan de vrije uitloop eieren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden